- Het bestuur van Disney besloot zondagnacht om CEO Bob Chapek te vervangen door de voormalige topman Bob Iger.
- Ondanks slechte kwaartaalcijfers komt deze wissel compleet onverwacht. Het contract van Chapek werd in juni nog voor drie jaar verlengd.
- De activistische aandeelhouder Nelson Peltz is volgens The Wall Street Journal niet te spreken over de bestuurderswissel.
- Lees ook: Voormalig Disney-baas Bob Iger legt uit wanneer het tijd is om op te stappen: ‘Ik stond niet meer open voor de meningen van anderen’
Het bestuur van Disney besloot zondagnacht CEO Bob Chapek te vervangen door de voormalige topman Bob Iger. Die laatste nam eind vorig jaar afscheid na vijftien jaar aan de top gestaan te hebben van het entertainmentconcern.
Iger, tevens een groot aandeelhouder van Disney, zal twee jaar aanblijven en naar eigen zeggen het bedrijf “klaarmaken voor een hernieuwde groei”.
De beslissing van Disney komt onverwacht en te midden van een tumultueuze tijd voor het bedrijf. Het contract van Chapek, die begin 2020 de leiding kreeg over het concern, werd in juni nog voor drie jaar verlengd.
Iger koos Chapek zelf als opvolger, maar andere leidinggevenden lieten Insider weten dat de twee niet zo goed met elkaar overweg konden.
Naar eigen zeggen was Iger helemaal klaar met zijn rol als CEO van Disney. In december 2021 zei hij tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNBC dat hij steeds vaker “afwijzend stond tegenover de meningen van anderen” en daarom moest stoppen.
Coronapandemie zorgde voor stormachtig debuut Chapek
Chapek nam de leiding van Iger over kort voor de coronapandemie. De CEO werkte toen al 23 jaar voor Disney, waar hij onder andere een pionier was van de distributie en marketing van de vele franchises die het bedrijf bezit.
Het aantreden van Chapek was meteen stormachtig. In de eerste maanden maakte Disney vanwege de lockdowns en andere coronabeperkingen grote verliezen met hun pretparken en cruises. Omdat de streamingdienst Disney+ nog in de kinderschoenen stond, kon het bedrijf niet direct profiteren van de thuiszittende consument.
Later kreeg Chapek ook veel kritiek omdat Disney zich niet uitsprak tegen een antihomowet in de Amerikaanse staat Florida, waar het een grote werkgever is. De zogenoemde 'Don't say gay'-wet verbiedt het leraren om over andere seksuele geaardheden dan heteroseksualiteit te praten tegen kinderen onder een bepaalde leeftijd.
Uiteindelijk besloot Disney zich toch tegen die wet te keren. Daarmee kwam het bedrijf in het vizier van de Republikeinse leiders van de staat.
Streaming drukt winst van Disney
Onder Chapek, en door de coronapandemie, zette Disney volop in op streaming. Maar de torenhoge inflatie weegt op deze markt van 'optionele diensten'. Sommige huishoudens kiezen er dan ook voor om hun streamingabonnementen op te zeggen.
Ook de concurrentie van andere streamers is voelbaar. Op de drukbezette markt zijn onder andere Disney+, Netflix, Amazon Prime, HBO Max en het Nederlandse Videoland actief.
Dat was terug te zien in de meest recente kwartaalcijfers die Disney eerder deze maand presenteerde. Over het vierde kwartaal boekte het bedrijf slechts 162 miljoen dollar winst, omdat het zware verliezen maakte met Disney+.
In een gesprek met investeerders liet Chapek op 8 november weten dat Disney een nieuwe weg was ingeslagen die de prioriteit zou geven aan inkomsten in plaats van groei. "De snelle groei van Disney+ in de afgelopen drie jaar sinds de lancering is het resultaat van onze strategische beslissing om te investeren in goede content en de dienst internationaal uit te breiden", aldus de voormalige CEO.
Chapek voorspelde dat Disney+ in 2024 winstgevend zou worden, ondanks de huidige economische omstandigheden.
Chapek was in juni nog 'essentieel voor succes Disney'
In juni leek het bestuur van Disney nog volop vertrouwen in Chapek te hebben als CEO. Zijn contract werd dan ook verlengd voor een periode van drie jaar.
"Disney heeft het zwaar gehad door de pandemie, maar met Bob [Chapek, red.] is ons bedrijf - van de pretparken tot aan streaming - er beter uit gekomen", vertelde bestuursvoorzitter Susan Arnold destijds aan The Hollywood Reporter. "Het is een belangrijke tijd van groei en transformatie, daarom commiteert het bestuur zich aan het succesvolle pad dat Disney momenteel bewandeld, en Bob's leiderschap is essentieel om onze doelen te bereiken."
De grote stap om Chapek te vervangen, komt plots. Volgens The Wall Street Journal werd het nieuws bekend terwijl veel Disney-medewerkers en leidinggevenden aanwezig waren in Los Angeles om het door Disney+ gelivestreamde concert van Elton John bij te wonen. Chapek zou het concert inluiden, maar was afwezig.
In het bericht dat Disney zondagavond naar medewerkers stuurde, bedankte bestuursvoorzitter Arnold Chapek voor zijn diensten. "Het bestuur heeft besloten, met een steeds complexere transformatie van de industrie, dat Bob Iger uniek gekwalificeerd is om ons bedrijf in deze belangrijke periode te leiden. We danken Bob Chapek voor zijn werk bij Disney, onder meer voor zijn leiding in de roerige tijden van de pandemie."
Wissel kan voor nieuwe onrust zorgen op de beurs
In de verklaring van Disney komt Chapek, in tegenstelling tot Iger, niet aan het woord. Dit voedt de geruchten dat het vertrek ook voor de afgeserveerde CEO waarschijnlijk plots en niet vrijwillig zou zijn.
Voor aandeelhouders komt de terugkeer van Iger ook als een verrassing. De activistische aandeelhouder Nelson Peltz, die eerder aandrong op een verkoop van de sporttak ESPN door Disney, is volgens The Wall Street Journal niet te spreken over de bestuurderswissel.
De aanstelling van Iger kan dus voor meer spanning zorgen op de beurs voor een Disney dat, met de terugkeer van de voormalige CEO, hoopt op meer rust en stabiliteit.